Subscribe Now
Trending News
15 Mar 2024

Blog Post

Kitap Yazmak İsteyenlere Tavsiyeler
 

Kitap Yazmak İsteyenlere Tavsiyeler 

Siz de bir kitap yazmak istiyorsunuz ama ne anlatacağınızı, nasıl başlayacağınızı ve ne şekilde yazacağınızı bir türlü bilemiyor musunuz? Kişisel yayıncılığın öncülerinden Yazardan Direkt Yayınevi’nin editör ekibi, kendilerine en çok sorulan soruları yedi başlıkla toplayarak, kitap yazmak isteyenlere ışık tutacak önerilerde bulundu.

1.Okuyun: Çoğu insan okumanın sadece boş zaman aktivitesi olduğunu düşünür. Oysa okumanın, veri işlemek konusunda oldukça geliştirici bir rolü vardır. Yazmak istediğiniz türün kitaplarına öncelik verin ve bol bol o türde kitaplar okuyun. Bu kendi kitabınızla ilgili olarak zihinsel yapı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. 

2.Tasarlayın: Fikir bir anda alevlenir ama onu kitap yapmak, mutlaka zaman isteyecektir. Yazardan Direkt yayınevi editörlerine göre yapılan en büyük yanlışlardan biri, tasarı sürecinin es geçilmesi ya da kısa tutulması. Fikrinizin üzerinde durmanız, onu çevreleyip saracak yeni buluşlar yapmanız, kullanacağınız ve yer vereceğiniz diğer şeyler için hazırlığınızın olması, yazma sürecinizi oldukça konforlu hale getirecektir. Notlar alın, akışı belirleyin; aklınızda hep tasarınız olsun!

3.Kendinize  Zaman Verin: Emin olun, yazmak zaman alacak. Kitap yazmak eski zamanlardaki gibi bir oturuşta günlerce yazabileceğiniz bir süreç değil. Günlük yaşamınız içinde yazmak için kendinize ne kadar zaman verebileceğiniz üzerinden bir planlama yapmaya çalışın. Matematiksel hesaplamalarla elde ettiğiniz süre/hedef oranının yaklaşık yüzde kırkı sizin muhtemel çıktınız olacaktır.Bu sebeple gerçekçi olmalısınız, aksi halde planınız işe yaramayacağı gibi bu durum motivasyonunuz üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır. Zaman konusunda yapılabileceklerin en önemlisi dengeyi kurmaktır: Acele etmemek ve aynı zamanda asla ertelememek. 

4.Yazdıklarım Hiç Güzel Olmadı: Böyle düşünmekte çok haklısınız çünkü gerçekten de herkes böyle düşünür. Yazmanın bir süreç gerektirdiğini söylemiştik. Yazıklarınıza çok fazla takılmayın. Sadece ilerleyin, yazmayı sürdürün, planınıza ve taslağınıza olabildiğince sadık kalmaya çalışın. Her defasında önceki yazdıklarınıza bakıp onlar üzerinde çalışma yapmak ilerlemenin önündeki en büyük engellerden biridir. Yazın ve geçin. Her şey bittiğinde, her satır üzerinde istediğiniz kadar çalışma fırsatı bulabileceksiniz ancak her defasında yazdıklarınızı bozmak size hem zaman hem de motivasyon kaybı olarak geri dönecektir.

5. Bir Editörle Çalışın: Bu işte yalnız olmadığınızı aklınızdan çıkarmayın. Günümüzde kitap yazmanın bu derece popüler olmasının en büyük kolaylaştırıcılarından biri hiç şüphesiz bağımsız editörlerin varlığı. Yazıklarınızla ilgili sağlıklı geri bildirim almak ve bu yolculukta sizinle birlikte yürümesi için bir editörle çalışabilirsiniz. Kişisel editörünüz adeta kitap terapistiniz gibi süreç boyunca neredeyse her konuda size eşlik edecek, sizi yüreklendirecek ve yolunuzdan sapmamanız için gerekli tüm desteği verecektir.

6.Yaratıcı ve Sahici Olun: Üretimin çokluğu ne yazık ki kitap yazmanın basite indirgenmesini de beraberinde getirdi. Oysa kitap, değişen ve gelişen, şu içinde bulunduğumuz, çağda bile hala en muteber üretim, anlatım ve ifade araçlarından biri. Bu açıdan anlatmak istediğiniz  her ne ise onu hücrelerinize kadar hissetmeniz, yazmanın olmazsa olmaz koşuludur. Zaten oldukça zahmetli olan bu süreci tamamlamanın enerji kaynağı budur diyebiliriz. Sizi tam olarak sarmayan hiçbir şey, bir başkasını da sarmayacaktır. Büyük ve önemli bir işe kalkıştığınızı bilmelisiniz, yaratıcılık bu yolda kullanacağınız sihirli değneğiniz olacak.

7. Kim Okur Demeyin: İlk adımlarını atan bir çocuk olduğunuzu düşünün. Büyük yazarlarla kendinizi kıyaslamayın. Ayaklarımızın üstünde doğrulduğumuz o ilk an, kimse bizden Usain Bolt performansı beklemedi, değil mi? Kitap yazmak isteyenlerin moralini bozan en haşmetli gerçek, her zaman bu konu olmuştur. Büyük yazarlar alevi sizi daima aydınlatsın ama bu sizin kendi kıvılcımınızı beslemenize de engel olmasın. Her ateş beslendikçe büyür. Yazın, yazın, yazın. Siz samimiyetle anlatmayı seçtiğinizde, onu dinleyecek bir sürü insan da birlikte gelecektir.

Related posts