Subscribe Now
Trending News
20 Nis 2024

Blog Post

Fazla Kilolarla İlişkilendirilen 7 Kanser Türü
Wellness

Fazla Kilolarla İlişkilendirilen 7 Kanser Türü 

Fazla kilolu olmak kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, obez ya da fazla kilolu olmak eskiden düşünülenden daha fazla kanser riski taşıyor. International Agency for Research on Cancer tarafından bir araya getirilen araştırma grubu 1.000’den fazla araştırmayı mercek altına aldı ve obezitenin, aralarında fazla kilolu olmak ile ilişkilendirilen 7’sinin de bulunduğu 13 kanser tipi riskini arttırdığını ortaya koydu. Hatta, sonuçları Ağustos ayında New England Journal of Medicine‘da yayımlanan bu çalışmaya göre tüm kanser vakalarının %9’u obezite ile direkt olarak ilişkili olabilirdi.

Bazı durumlarda zayıflamak geç kalınmış bir taktik olabilir; fakat yine de kilo vermenin kanser riskini azalttığı iddia edilebilir mi? Evet, mümkün. Obez ya da fazla kilolu insanlar için zayıflamanın sunduğu faydalardan birisinin de bu olduğu söylenebilir.

Peki hangi kanser türleri ile obezite ve fazla kilolar arasında bağlantı bulunuyor?

1- Mide

Vücuttaki aşırı yağ miktarı kronik inflamasyona (özellikle de sindirim yolunda) yol açabilir. Özofagus kanseri ile ilişkisi düşünüldüğünde, obezite ile mide kanseri arasındaki bağlantı şaşırtıcı değil.

2- Karaciğer

Obeziteye bağlı olarak, karaciğerde alkol bağımlılığının etkilerine benzer değişimler yaşanabiliyor. Obeziteye ya da fazla kilolara bağlı olarak, karaciğerdeki yağ miktarında değişimler meydana gelebiliyor ve kanser oluşabiliyor.

3- Safra kesesi

Obezite, safra kesesi taşı riskini artırıyor. Safra kesesi taşı sahibi olmak ise, bireylerde safra kesesi kanseri riskinin artması demek.

4- Pankreas

Obeziteye bağlı olarak insülin üretiminde dengesizlikler yaşanabiliyor. Buna bağlı olarak da kanser riski artış gösterebiliyor.

5- Menenjiyom

American Brain Tumor Association’a göre, beyin ve omurilik zarında oluşan bu tümörlerin çoğu aslında kanserli değil. Bu tümörlere yol açan ve onları kanserli hale getiren etkenler hakkında az şey biliniyor. Fakat yağ hücreleri tarafından üretilen fazla hormonların bu konuda rol oynadığı düşünülüyor.

6- Tiroit

2012’de Journal of International Medical Research‘te yayımlanan bir araştırmaya göre, tiroit kanseri ile dengesiz hormon üretimi arasında bir ilişki bulunuyor. Fakat kilo alımı ile birlikte tiroit bezinin kendisi de büyüyebiliyor. Tiroit büyüdükçe de hücrelerin mutasyona uğrama ve kanserli hale gelme ihtimali de artıyor.

7- Multipl Miyelom

Araştırma, multipl miyelom konusunda kronik inflamasyonu işaret ediyor. Obezitenin tetiklediği inflamasyon süreci, kemik iliği hücrelerini olumsuz etkileyerek mutasyona uğramalarına yol açıyor.

Related posts

Bir cevap yazın